Mijn ideale zakelijke outfit, 1995

Mijn ideale zakelijke outfit, 1995

Mijn werkzame leven begon in het bankwezen. Een plek waar er, zeker bij relatiebezoeken, een vrij strikte dresscode was. Een donkerblauw of antraciet (mantel)pak met witte blouse was de maatstaf. Ik heb altijd geworsteld met deze dresscode. Ik voelde me ongemakkelijk en niet gezien in deze kleding. Ik was een anoniem verlengstuk van de bank. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven die bij mij pasten én waarmee ik mijn werkgever goed kon representeren. Ik herinner me bijvoorbeeld nog een prachtig donkergroen mantelpakje dat ik droeg in die tijd (zie foto uit 1995, helaas zwart/wit) waar ik me geweldig in voelde en dat straalde ik ook uit. Met dit pak aan stapte ik zelfverzekerd bij klanten binnen en kreeg ik veel meer voor elkaar.

Ondertussen heb ik veel ervaring met de juiste balans vinden tussen aanpassen en jezelf blijven, zowel in mijn vroegere zakelijke omgeving als bij het adviseren van mijn huidige klanten. Met deze ervaring help ik je graag om jouw ideale zakelijke kledingstijl te vinden en te realiseren.

Wat doe jij? Teveel aanpassen of jezelf blijven?

Het is inderdaad niet makkelijk als je (werk-)omgeving een bepaalde dresscode vraagt die ver van jouw comfortzone af ligt. Er zijn veel vrouwen die niet goed weten hoe ze zichzelf moeten blijven in hun zakelijke kleding. Hierdoor dragen ze of kleding die absoluut niet bij ze past en waar ze zich niet comfortabel/gezien in voelen. Of ze blijven in hun eigen vertrouwde stijltje naar hun werk gaan waardoor ze minder serieus worden genomen en bijvoorbeeld een promotie mislopen.

Het mooie is dat het voor iedere vrouw mogelijk is om een goede zakelijke kledingstijl te vinden waarin ze zichzelf is. Een goede zakelijke kledingstijl geeft zelfvertrouwen en zorgt dat je op een positieve wijze gezien en gehoord wordt. En daardoor krijg je veel meer voor elkaar.

Vol zelfvertrouwen groeien

Maar hoe pak je dat nu aan? Met mijn stappenplan kan je zelf je zakelijke kledingstijl optimaliseren. Neem er even de tijd voor; Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Veranderingen hebben tijd nodig. Vooral ook omdat je goed moet voelen wat er voor jou werkt en wat niet. En geniet ervan, want het is ook heel erg leuk. Het is tijd en aandacht voor jezelf. En je gaat zorgen dat jij zichtbaarder wordt, dat geeft een enorme positieve energie.

 1. Onderzoek
  Om te beginnen is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw eigen kledingstijl is. Wat draag je het liefst als de omgeving niet/minder van invloed zou zijn? Waarin voel je jezelf mooi, sterk en comfortabel? Vervolgens ga je eens goed om je heen kijken in je werkomgeving. Wat is de dresscode? Wat wordt het meeste gedragen door je (vrouwelijke) collega’s en wat kan bijvoorbeeld helemaal niet?
 2. Combineer
  Houd je eigen kledingstijl en de dresscode eens naast elkaar. Je zou dat ook met plaatjes (uit tijdschriften of digitaal) kunnen doen als je visueel bent ingesteld. Hoe zou je met enige creativiteit een zakelijke kledingstijl kunnen creëren waarin je toch jezelf blijft? Het gaat vaak om slim combineren. Als de dresscode heel strikt is kan je ook veel bereiken met accessoires die heel erg bij jou passen. Bijzondere sieraden en/of aparte schoenen kunnen een wereld van verschil maken.
 3. Experimenteer
  Ga eens wat verschillende combinaties proberen. Kijk hoe je jezelf erin voelt tijdens een werkdag en wat de reacties vanuit je werkomgeving zijn. Wat is de overeenkomst tussen de outfits die succesvol waren?
 4. Implementeer
  Als je de overeenkomsten hebt gevonden tussen de geslaagde combinaties dan kan je jouw kledingkast hierop aan gaan passen. Koop een aantal goede items (kwaliteit is belangrijk) waarmee je jouw huidige kleding zo kunt combineren dat je zelfverzekerd naar je werk kunt gaan. En zo de carrière te krijgen die je verdient!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *