Heerlijk, het is weer vakantietijd! We hebben er allemaal lang naar uitgekeken en nu is het dan zover. We reizen massaal af naar zonnige oorden om te luieren en te genieten van de plaatselijke gastronomie.  Of naar mooie plekken waar een actieve vakantie kan worden gevierd.

Maar er moet eerst nog 1 hobbel genomen worden; het inpakken. Dit vereist planning, organisatietalent en het maken van goede keuzes. Veel mensen vinden het lastig om goed in te pakken en het kan zelfs als stressvol worden ervaren. En dat is jammer zo vlak voor de vakantie. Want we willen natuurlijk allemaal graag ontspannen op reis.

Slechts 10% van de inhoud van mijn koffer gebruikt

Ik ging ook altijd met veel te volle koffers op vakantie. Bij terugkeer ontdekte ik dan dat slechts 10% van de inhoud daadwerkelijk was gebruikt. Maar ondertussen had ik die koffer wel door half Europa gesjouwd.

Natuurlijk heb je altijd wat teveel bij je. Je weet niet (precies) wat voor weer het gaat worden, wat voor activiteiten je gaat doen en of je ook een keer wat netter gekleed moet zijn, maar dat rechtvaardigt niet de 90% die niet gebruikt wordt.

Een lichte koffer, vrijheid en zelfvertrouwen

Een aantal vakanties lukte het me wel om met een bescheiden koffer op pad te gaan en droeg ik bijna alles wat erin zat. Ik herinner me van die reizen dat ik me altijd goed gekleed voelde en samen met de lichtheid van mijn koffer gaf dat me een gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen. En daardoor kon ik nog meer genieten van mijn vakantie.

Omdat ik dit iedereen toewens heb ik de volgende tips bedacht. Het is even puzzelen, dus neem er even de tijd voor. Je zult zien dat het de moeite waard is en dat je meer kunt genieten van je vakantie.

Met deze tips reis je lichter, ben je op alles voorbereid en zie je er ook tijdens je vakantie geweldig uit!

 1. Aan (te) veel bagage meenemen ligt vaak iets anders ten grondslag. Vraag jezelf eens af waar je onzeker over bent. Is dat daadwerkelijk een risico (bv bij extreme sporten heb je een goede uitrusting nodig) of zit dat vooral in jouw hoofd (in een zonvakantie loop je 90% van de tijd in je badpak of bikini). Kan je iets voor jezelf doen om je minder zorgen te maken? Van mediteren tot beter uitzoeken op welke plek je verblijft en wat de weersvoorspelling is. Zo ga je niet alleen fysiek maar ook mentaal lichter op reis!
 2. Kies kleding die onderling makkelijk combineert. Je begint met het selecteren van een aantal kledingstukken in 1 basiskleur uit je garderobe die je veel draagt (blauw, zwart, grijs, bruin, kaki of beige, afhankelijk van je kleurtype). Vervolgens kies je kledingstukken in maximaal 3 combinatiekleuren (geel, oranje, groen, paars, rood, etc.) die goed bij jouw basiskleur staan. Als je dit hebt gedaan check je nog even of je hier voldoende combinaties mee kan maken. Zorg dat je ook 1 wat nettere combinatie kunt maken en dat je iets bij je hebt voor als het wat slechter weer is.
 3. Kies voor verschillende soorten kleding. Bijvoorbeeld 1 lange en 1 korte broek, 1 jurkje en 1 rokje, 3 hemdjes, 3 T-shirts, 1 vestje en 1 blazertje, 1 paar sneakers, 1 paar slippertjes en 1 paar sandalen of pumps. In principe moet je hier makkelijk 1 week (zonder wassen) mee kunnen doen.
 4. Kies voor kleding die weinig onderhoud nodig heeft en neem een (hand-) wasmiddel mee. Je hebt tegenwoordig een aantal kledingmerken die zich hebben gespecialiseerd in kleding die zeer geschikt is voor reizen. De stoffen zijn van een travelkwaliteit. Dat wil zeggen dat ze niet kreuken, makkelijk wasbaar zijn en onder veel weersomstandigheden aangenaam dragen. Bijvoorbeeld de merken Studio Anneloes en Penn & Ink. Rol al je kleding op. Dat pakt efficiënter en je kleding kreukt minder.

Ik wens je een hele lichte en ontspannen vakantie, waarin je vol zelfvertrouwen kunt genieten!

2 antwoorden
 1. lenie vd Poel
  lenie vd Poel zegt:

  Leuk om te lezen. Mijn vorm van licht reizen is nog wat extremer.. n wandelvakantie van een week. 1 set wandelkleding en 1 setje voor de avonden, en dan elke dag naar de volgende plek met n rugzak die eigenlijk niet zwaarder is dan n dagrugzak.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *